Sök Rådgivning
Tjänsten är under utveckling 2024, och därför kostnadsfri tillsvidare!
Olika problem behöver olika lösningar. I ett möte med Diabetessupport står dina frågor i centrum!
Steg 1: Möte online
Steg 2: Lyssna och ställa frågor
Steg 3: Utvärdering och uppföljning
Vi börjar med att boka en tid för ett digitalt möte. Detta kan ske via Teams, Zoom eller enligt dina önskemål.
Under mötet är det du som bestämmer vad vi ska prata om. Berätta gärna vad du vill uppnå med vårt samtal. Om du är osäker på vad som är viktigast, kan vi tillsammans utforska olika prioriteringar.
Efter samtalet utvärderar vi tillsammans. Har du fått med dig det du förväntade dig? Behöver vi mötas igen för ett uppföljande samtal? Vi anpassar oss efter dina behov!
Vad innebär rådgivningen?
- Lyssna aktivt
- Diskutera och bolla dina frågor kopplade till din livssituation och/eller frågor kring hantering av diabetes.
- Värdera information som du har fått, vad är källan, är det något du ska ta upp med ditt diabetesteam?
- Hur mår du? Kan vi identifiera vad som är kärnan, har du egna förslag på lösningar, kan vi resonera kring detta, så du hittar en bra väg?
- Förebygga ohälsa, vad gör du nu, vad kan du utveckla?
- Acceptans, att leva med diabetes och försöka styra den.
Vem kan behöva hjälp av Diabetessupport?
Du som har typ 1 diabetes och:
- Kämpar med vardagen, med livspusslet, med att få kraft att få ditt blodsocker att bli så bra som möjligt så du kan tänka på annat i livet
- Vill förbereda ditt besök hos sjuksköterska eller läkare eller bara reflektera efteråt om du förstod allt
- Är ung vuxen och ska över till vuxenvården
- Vill ha motivation och få prata av dig till en som förstår
- Vill fundera på olika situationer där diabetesen kräver hantering. Vi kan prata om olika vägar som du sedan stämmer av med ordinerande läkare eller diabetessköterska.
Du som är anhörig och behöver motivation och förståelse över din roll och betydelse för din familjemedlem/släkting.
- Du kanske inte vill belasta den som själv har diabetes, du kanske är en mormor/ morfar och undrar hur gör vi nu? Vad innebär diabetes typ 1 för barnbarnet och dess föräldrar. Var hittar vi mer information?
- Partner till en diabetiker och har massa frågor som du kanske inte får plats med i din partners besök hos diabetesläkare eller sjuksköterska.
Du som är diabetesläkare eller diabetessköterska och:
- Har du en patient som behöver mer stöd och motivation med sin diabetes, utöver de råd och ordinationer som ni har möjlighet och resurser till att ge på vårdenheten?
- Har du en ung patient där föräldrarna är mycket oroliga för framtiden?
- Har du en ung patient som börjar försöka sig på att sköta allt med behandling själv och kan behöva motivation att orka processen att frigöra sig som ung och hålla koll på sin behandling?
Hur blev Maria en rådgivare?
Som sjuksköterska arbetar Maria enligt vetenskap och beprövad erfarenhet med människor med olika hälsofrågor och åldrar. Även i de roller då hon varit projektledare och stöttat andra som möter patienter, har en viktig bit varit att lyssna, ge råd och stöd för att nå mål.
Som diabetesrådigvare tar Maria sina första steg professionellt under 2024, då hon också blivit färdig med sin utbildning i metoden Motiverande samtal (MI).
Trots att Maria inte formellt varit en diabetesrådgivare förrän 2024 så har genom åren det blivit många tillfällen. Under de senaste året har Maria bland annat gett stöd och motivation till personer i följande diabetessituationer:
- 20-åring nydebuterad typ 1 diabetes
- Flera föräldrar till unga vuxna som har typ 1 diabetes
- 50-åring samt partner – nydebuterad typ 1 diabetes
- Mormor – nydebuterat barnbarn ca 10 år, typ 1 diabetes
- Flera personer med typ 2 diabetes eller pre-diabetes med behov av att lära sig tips om kost och motion och en hållbar livsstil
Finns det några etiska riktlinjer?
- Maria arbetar med ett inifrån perspektiv som diabetiker men också med de krav och kompetenser som sjuksköterskerollen innebär. Maria kommer att ha respekt för varje patients diabetesläkare och sjuksköterskas ordinationer, och de regler som vetenskap och beprövad erfarenhet innebär. Om du som kontaktar Maria har frågor kring din behandling så funderar vi tillsammans så du starkare kan värdera din behandling och om det behövs kontakta ditt diabetesteam.
- Tillsammans med den som kontaktar Maria, kan vi strukturera information och frågor som finns hos varje individ. Det finns gott om tid för att ge hopp och mod i motiverande samtal kring livet med diabetes. Både små och stora frågor får plats. Om ordinationer eller råd från patientens/din läkare och sjuksköterska är svårtolkade kan vi gå igenom och analysera samt formulera nya frågor att ta tillbaka till den vårdgivare som givit ordinationen och som är ansvarig för behandlingen. Tillsammans arbetar vi för din bästa möjliga hälsa.